Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av restaurang eller vilket kök man jobbar i. Målet är dock lika för alla i yrket. Nämligen att göra ett förarbete som ger nöjda kunder som återkommer.
Restaurangbiträden eller köksbiträden arbetar ofta i ett storkök eller på restauranger. Man kan även arbeta i kök på sjukhus, skolor eller inom äldreomsorgen. Det kan även finnas lämpliga arbeten inom livsmedelsindustrin.
Arbetsuppgifter
Som regel arbetar ett köksbiträde ute i köket, medan ett restaurangbiträde har mer kontakt med kunderna. Idag är det dock många restauranger som använder båda benämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljer sig åt.
Vanliga arbetsuppgifter för ett restaurangbiträde kan till exempel vara att portionera upp mat, att ta emot betalning i kassa, servera gäster och att plocka bort disk från borden. I arbetsuppgifterna ingår också att diska och städa. Det kan ingå att plocka in varor som levereras.
Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetet handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.
Arbetstider
En del köks- och restaurangbiträden arbetar dagtid, men oftast har man schemalagda arbetstider där det ingår kvälls- och helgarbete.
Utbildning
Köksbiträden och restaurangbiträden blir oftast upplärda på arbetsplatsen.
Utbildning för arbete inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning