Sugen på att ta en paus från Sverige?
Gymnasiet är krävande och ibland kan man känna att det hade varit jätteskönt att ta ett sabbatsår och göra något helt annat. Ett bra alternativ är att resa utomlands och studera ett år. Då träffar man massor av nya människor och lär sig verkligen språket i landet man är! För det mesta bor man i en värdfamilj och blir som en extra familjemedlem och får på så vis en unik inblick i vardagslivet i just det landet!
Det vanligaste, och enklaste, sättet att studera ett år utomlands är att resa med en organisation. Olika organisationer erbjuder resor till olika länder, men det mest förekommande är engelsktalande länder, som USA, Australien och Sydafrika. Avgiften till organisationen ligger på runt 50 000 – 100 000 kr beroende på vilket land man vill åka till. Väl på plats tillkommer också ofta en hel del utgifter. När man är utomlands vill man ju gärna vara med ”på riktigt” med allt vad det innebär av olika aktiviteter och resor inom landet.
Gymnasieprogrammet IB, International Baccalaureate, är en internationell utbildning som finns över hela världen. Om man går det programmet kan man ansöka om ett stipendium för att studera utomlands och då räknas studierna som en del i utbildningen och du behöver inte gå ett extra år i Sverige efteråt.
Läs mer
En bra sida med reseberättelser och översiktlig information om utbytesår är utbytesstudent.se. På utbytesstudent.se/forumo kan du diskutera, ställa frågor och få tips om utbyten i de olika forumen.
Det finns en annan bra sida som riktar sig till världens utbytesstudenter. Där kan ungdomar kommunicera med varandra, lära känna varandra och få en förståelse för varandras kulturer. Gå in och läs mer på Exchange Student World.
Vill du studera och idrotta i USA. ICAC hjälper internationella idrottare att hitta skolor i USA med idrottsstipendium. En mötesplats mellan idrottare och skolor.
Vill du läsa utomlands under gymnasietiden kan de internationella United World Colleges (UWC) –skolorna vara ett alternativ. Där studerar och lever ungdomar i gymnasieåldern från olika delar av världen tillsammans under två intensiva år. Du kan söka till skolorna när du går första eller andra året på gymnasiet. De 8-10 personer som antas får alla ett heltäckande stipendium.
Här kan du läsa om Ella som studerar på den internationella internatskolan UWC Red Cross Nordic,
i Norge.