Järnvägen är den klimatsmarta vägen i det svenska transportsystemet. I Sverige var vi tidiga med att elektrifiera järnvägen och därför bidrar den med hållbara transporter i hela landet. Den är säker, snål och supereffektiv. Och miljövänligare än någon annan väg. För att järnvägen ska fungera och utvecklas så måste det finnas människor som planerar, bygger och underhåller den och driver utvecklingen framåt med innovation och nya tekniska lösningar. Det kan du göra i flera olika roller som till exempel olika tekniska ingenjörer, spårsvetsare signal-, eller el- och kontaktledningstekniker.
På järnvägen körs tåg - så klart. För att tågen ska kunna köras behövs lokförare och flera olika typer av servicepersonal som reparatörer och tågvärdar. För att tågen ska få köra så behövs klartecken från en trafikcentral. Där sitter tågtrafikledare, elkraftingenjörer och trafik-informatörer. De ser till att alla har den informationen de behöver för att göra sitt jobb på järnvägen.
Järnvägen erbjuder, som du redan förstått, många olika yrken. Oavsett om du vill arbeta med teknik, ekonomi, juridik eller miljö. Eller vill förbättra samhället. Vissa yrken kan du jobba med direkt efter gymnasiet, andra kan du söka efter att du har gått en speciell yrkesutbildning. Det finns också många olika yrken att välja på efter en teknisk universitets- eller högskoleutbildning t.ex. projektledare, teknisk specialist, underhållsingenjör, fordonsingenjör. I järnvägsbranschen kan du stanna utan att stå still. Kan järnvägsjobb vara något för dig? Här möter du några av dina framtida kollegor i så fall.
Lokförare
Som lokförare kör du tåg säkert och miljövänligt. Du kan välja om du vill köra snabba passagerartåg eller tunga och långa godståg. Innan du kör kontrollerar du att tåget är klart för avgång, bland annat genom att testa tågets bromsar. När du kör passagerartåg har du kontakt med tågpersonalen ombord och gör högtalarutrop för att hålla resenärerna uppdaterade om trafikläget. Lokföraryrket är ett jobb för dig som vill arbeta självständigt, har bra simultankapacitet och har lätt för att koncentrera dig.
Utbildning: Yrkeshögskola Lokförare.
Bantekniker
Som bantekniker inom järnvägen arbetar du ute i spåret. Dina arbetsuppgifter är bland annat att byta räls, laga växlar, röja sly och skotta snö. Oftast jobbar du med underhåll och reparation av spår. När det byggs ny järnväg är det du som bantekniker som lägger rälsen tillsammans med ditt team. Ett jobb som bantekniker passar dig som gillar teknik, är noggrann och trivs med att samarbeta i team utomhus. Det finns olika utbildningsvägar till yrket.
Utbildning: Gymnasieutbildning Bygg och anläggning, Vuxenutbildning Bantekniker eller Yrkeshögskola Bantekniker.
Tågtekniker
Som tågtekniker arbetar du med felsökning och underhåll på tåg, det innebär ett arbete med både datateknik, mekanik, elektronik och automation vilket ger en bredd som även går att använda i andra branscher. Du kommer att arbeta med schemaläsning inom sammansatta system, styrteknik, programkonstruktion, uppbyggnad av fordonsdatorsystem och mycket mer. Det här är ett jobb som passar dig som är intresserad av teknik, it och problemlösning.
Utbildning: Yrkeshögskola Tågtekniker.
Ingenjör inom Järnvägsbranschen
Som ingenjör i järnvägsbranschen kan du vara med och utveckla framtidens transportsystem och bidra till en grönare, smidigare och säkrare samhällsutveckling. Du kan jobba med bland annat projektering, projektledning eller planering för utbyggnaden av Sveriges infrastruktur. Du kan jobba med material, logistik eller helhetslösningar för järnvägens komplexa system, konstruera och bygga prototyper eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla fordon.
Utbildning: Olika ingenjörsutbildningar på olika nivåer. Läs mer här.