Jag heter Joel, är 31 år och har jobbat som fältmekaniker, lift och anläggningsmaskiner i 4 år.
Varför valde du det här yrket?
Har så långt tillbaka jag kommer ihåg alltid haft ett brinnande intresse för maskiner, fordon, elektronik och vad det är som får olika maskiner att fungera men även att inte fungera då passar ett yrke som Fältmekaniker som handen i handsken. Valde även detta yrke för det kommer med stor frihet under ansvar samt att man får ut att se världen så att säga, man behöver nödvändigtvis inte hålla till på en verkstad en hel arbetsdag.
Vilken utbildning har du?
Gymnasial fordonsteknisk utbildning, har sedan fått vidare utbildning av Cramo i el/elektronik, hydraulik och pneumatik. Även div maskinspecifika utbildning på maskiner som vi har i vår flotta.
Vilken utbildning krävs för yrket?
En godkänd gymnasieutbildning är en nödvändighet för en fältmekaniker, helst någon inriktning inom fordon, för att kunna lyckas inom yrket utöver det skulle jag säga att ett intresse till fordon och/eller maskiner samt ett problemlösningsintresse gör att du kommer ha en bra grund att stå på för att lyckas som fältmekaniker.
Fördelar med yrket
Får jobba med många olika maskiner och det medför att man aldrig blir fullärd, så man lär sig något nytt hela tiden. Man träffar mycket olika människor i olika situationer och det gör att dagarna går för det mesta fortare, sen får man ju även se mycket utav landet då man reser mycket under arbetstiden.
Man får också grotta ner sig i dem mer komplicerade problemen som uppstår och det är väldigt skön känsla när man löser det och kunden får komma i gång och jobba igen utan att det förhoppningsvis var ett varaktigt driftstopp.
Man vidareutbildas med div utbildningar som är obligatoriska inom branschen, till exempel heta arbeten, fallskydd med räddning och liftutbildning.
Nackdelar med yrket
Finns inte så många nackdelar med yrket, utöver stressen och pressen att se till att få i gång maskiner så fort det går utan att tumma på säkerheten både för dig själv och andra, då det är stora och tunga maskiner jag handskas med så kan de gå väldigt fel väldigt fort om man inte är uppmärksam.
Arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Utföra servicear, förebyggande underhåll och avhjälpa problem och driftstopp i vår maskinflotta, både ute hos våra kunder och hos våra depåer i Mälardalsområdet.
Utföra leveranskontroller och servicear på nya maskiner och tillbehör så att de överensstämmer med dom specifikationer vi vill ha.
Felsöka i elektroniska, hydrauliska och pneumatiska system, även navigera i div el- och -hydrauliska ritningar och arbete i CAN-buss system för att avhjälpa fel och utföra förebyggande underhåll.
Beställa reservdelar och förbrukningsmaterial som jag behöver i mitt dagliga arbete.
Förekommer även en hel del avhjälpning av fel och felsökning via telefon med både kunder och depåpersonal, även utbilda kunder och depåpersonal hur man handskas med div maskiner och tillbehör.
Boka in kundbesök för att utföra förebyggande underhåll men även mer akuta driftstopp.
Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke
Utvecklingsmöjligheterna är stora, utbildningarna och kompetensen man får och behöver i yrket medför att man kan jobba i andra branscher och andra slags mekaniska yrken utan att nödvändigtvis behöver plugga vidare
Att tänka på med yrket
Man får prova på många olika saker och många olika maskiner, man jobbar alltmer med datorer/elektronik då maskinerna blir mer och mer elektroniska och även uppkopplade.