Som ingenjör i järnvägsbranschen kan du vara med och utveckla framtidens transportsystem och bidra till en grönare, smidigare och säkrare samhällsutveckling. Du kan jobba med bland annat projektering, projektledning eller planering för utbyggnaden av Sveriges infrastruktur. Du kan jobba med material, logistik eller helhetslösningar för järnvägens komplexa system, konstruera och bygga prototyper eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla fordon.
Inom järnvägsbranschen behövs det ingenjörer inom till exempel samhällsbyggnad, järnväg, elkraft, fordon, konstruktion, design, utveckling, miljö, produktion, maskinteknik och datateknik.
Det finns ingenjörsutbildningar på olika nivåer, från ett fjärde år på Tekniskt gymnasium till längre utbildningar på universitet och högskola. Beroende på vilken utbildning du väljer kan du jobba inom olika områden.
Vissa yrken kräver att du har en vissa examen, Högskoleingenjörer och civilingenjörer har gått en längre och mer teoretisk utbildning. Som högskoleingenjör läser du 180 hp (tre år) och jobbar främst med att utveckla och förbättra teknik som redan finns, medan en civilingenjör läser 300 hp (fem år) och arbetar mestadels med planering och utveckling av framtidens teknik. Ingenjörer som gått en yrkeshögskoleutbildning på två år har en mer praktisk och kortare utbildning, ofta inom ett specifikt område. En gymnasieingenjör har läst fjärde året på Teknikprogrammet T4 (1 år), har därmed den kortaste ingenjörsutbildningen.
Exempel på ingenjörsutbildningar med inriktning inom järnväg:
Master’s programme in Railway Engineering KTH/University of Illinois
Högskoleingenjör Byggteknik – Järnvägsteknik LTH Campus Helsingborg 180 hp
Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad LTH 300 hp
Högskoleingenjör Byggteknik och design KTH 180 hp
Civilingenjör Samhällsbyggnad KTH 300 hp
Högskoleingenjör Maskinteknik KTH 180 hp
Civilingenjör Maskinteknik KTH 300 hp
Civilingenjör Farkostteknik KTH 300 hp
Högskoleingenjör Elektronik och datorteknik KTH 180 hp
Civilingenjör Elektroteknik KTH 300 hp
Vill du bli ingenjör är det lämpligt att du läser på Teknikprogrammet eller Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.
Exempel på ingenjörsyrken:
Anläggningsingenjör järnväg
Järnvägsprojektör
Teknisk specialist fordon
Teknisk specialist anläggning
Arbetsledare järnväg
Anläggningskonstruktör
Projektchef
Projektledare
Projektingenjör