Borrtekniker

Borrtekniker jobbar utomhus med stora borrprojekt för dricksvatten och bergvärme.

Borrtekniker arbetar med att borra brunnar för till exempel dricksvatten, utvinning av värme eller brunnar som används vid större anläggningsprojekt. I arbetet använder borrtekniker mobila borriggar och borrverktyg. Yrket är till viss del fysiskt krävande, men det finns många hjälpmedel som underlättar arbetet. Borrtekniker behöver ha förmåga att lösa problem som kan uppstå.

Arbetsuppgifter

Borrtekniker arbetar framförallt inom tre stora arbetsområden:

  • Borrning av dricksvattenbrunnar
  • Borrning av energibrunnar för utvinning av geoenergi, till exempel bergvärme
  • Entreprenadborrning, till exempel grundläggning eller prospekteringsborrning

Varje borrplats har egna förutsättningar.

Borrtekniker behöver hitta lösningar till varje borrprojekt. Ibland gör man kundbesök för att undersöka marken där borrningen ska utföras.

Energiborrning är det område som har ökat snabbast de senaste åren.

Arbetsmiljö

Nästan alla borrningsuppdrag sker utomhus i olika typer av väderförhållanden. Borrtekniker arbetar ofta på företag som täcker stora geografiska områden, vilket innebär att man ibland behöver arbeta utanför hemorten.

Arbetet är till viss del fysiskt krävande, men maskinerna är ofta utrustade med hjälpmedel för att övervaka borrningsförloppet och skydda borrteknikern från skador. Borrtekniker utsätts för buller och behöver därför använda hörselskydd i arbetet.

Utbildning

Borrtekniker är ett yrke som kräver gymnasieutbildning eller motsvarade. Gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram kan vara en bra utbildningsbakgrund.

Att börja arbeta som lärling hos ett borrföretag är ett sätt att komma in i yrket. På uppdrag av Arbetsförmedlingen utbildar Borrföretagen i Sverige borrtekniker via arbetsmarknadsutbildning.

Brunnsborrare kan certifieras på två nivåer, ansvarig brunnsborrare (AB) och brunnsborrare (B). Certifikatet gäller i fem år. Läs om vad som krävs för att bli certifierad på SP certifiering.

B-körkort krävs vid anställning. Oftast krävs även körkort C eller CE för tung lastbil med släp. Det är en fördel att kunna svetsa och ha maskinkännedom.