Webbsökning med hjälp av AI

Sedan 1997 har Google varit en av de främsta sökmotorerna för personer att söka svar på olika frågor via. Allt eftersom AI (artificiell intelligens) utvecklats har allt fler sökmotorer som styrs av AI börjat synas. ChatGPT, Google Gemini och Perplexity är några exempel.

Det som skiljer en AI-baserad sökmotor från en vanlig är att du talar (skriver) men en förprogrammerad chattbot som är tränad till att förstå och generera verklighetstrogna svar utifrån dina frågor du ställer. En del beskriver det som att det känns som att prata med en riktig människa. Detta är också en av fördelarna med just AI.

En annan fördel med denna typ av chattbot är att du snabbt får tydliga svar på exakt det du letar efter så att du slipper sålla mellan olika artiklar på exempelvis Google. Du vinner tid och får neutrala svar.

Däremot behöver man vara försiktig när man använder chattbotar eftersom informationen den ger är tagen från olika källor oavsett trovärdighet. Chattbotarna arbetar endast med att ge dig den information du behöver. Det innebär att du behöver kolla upp själv så att informationen du får verkligen stämmer om du ska använda den för något annat än för underhållning.

Till skillnad från andra chattbotar använder Perplexity fotnoter för att länka till var faktan är tagen ifrån. Detta kan göra att boten upplevs som mer trovärdig. De flesta AI-baserade sökmotorer såsom Perplexity och ChatGPT kan också användas på flera språk och anpassar svaren utifrån vilket språk du skriver på.

 

Källa: PC-Tidningen

Designed by Freepik