Tips inför dina universitetsstudier

1. Lär dig hitta rätt

Innan du börjar din första skoldag kan det vara bra att ha besökt skolan, föreläsningssalar, bibliotek och kaféer. Detta kan göra att din första dag känns mindre stressande.

2. Sök studiemedel hos CSN

Som student har du rätt till studiemedel. Det innebär att du får pengar för att klara dig ekonomiskt. På www.csn.se kan du läsa mer kring krav och hur du ansöker om detta ekonomiska stöd. Du kan välja mellan att endast ta bidragsdelen eller ta bidragsdelen och ett lån.

3. Planera din tid

Det kan kännas som många bollar i luften med studiedagar fyllda med seminarier, lektioner, grupparbeten och självstudier. Det kan därför vara smart att inför första dagen ha ett planeringssystem som fungerar för dig. Det kan vara anteckningar i telefonen, pappers- eller digital kalender eller alarmpåminnelser. På universitet har du ett eget ansvar för att skriva upp viktiga datum för tentor, inlämningar etc.

4. Förbered dina studiematerial

Att köpa studentlitteratur kan vara dyrt. Därför är det smart att hitta billigare alternativ. En del köper böckerna begagnade, andra lånar från sitt närmsta bibliotek. Oavsett vilket alternativ du väljer kan du spara in mycket pengar genom att inte köpa nytt. Det är även vanligt att man som elev för den specifika kursen frågar läraren vilka böcker som är obligatoriska respektive valfria att införskaffa.

5. Skapa en budget

Som student kan ekonomin vara tuff att få ihop. Speciellt om du bor ensam i en lägenhet. Se därför till att göra upp en plan för boende, mat, studentlitteratur, transport, nöjen etc. Enklast är att göra upp en budget på vad du får lägga på varje kategori som du sedan checkar av i slutet av månaden för att se om du höll ditt mål. På så sätt får du koll på både inkomst och utgifter.

6. Skapa sociala band

Universitetet är mer än bara studier - det är en plats för att skapa livslånga vänskaper och kontakter. Försök att delta i de sociala aktiviteter som passar dig. Det kan vara studentkåren, klassaktiviteter, nollningen eller andra sociala event. Studietiden blir betydligt enklare och roligare om du hittar någon likasinnad att umgås med på och utanför skoltid.

7. Ta hand om din hälsa

När du är mitt i studierna kan det vara lätt att glömma bort hälsan. Kom ihåg att äta hälsosamt, motionera och sov tillräckligt. Det är även bra om du lär dig hantera stress innan den kommer över dig.