Järnvägsjobb

Järnvägen är den klimatsmarta vägen i det svenska transportsystemet. I Sverige var vi tidiga med att elektrifiera järnvägen och därför bidrar den med hållbara transporter i hela landet. Den är säker, snål och
supereffektiv. Och miljövänligare än någon annan väg. För att järnvägen ska fungera och utvecklas så måste det finnas människor som planerar, bygger och underhåller den och driver utvecklingen framåt med innovation och nya tekniska lösningar. Det kan du göra i flera olika roller som till exempel olika tekniska ingenjörer, spårsvetsare, signal-, eller el- och kontaktledningstekniker.

På järnvägen körs tåg - så klart. För att tågen ska kunna köras behövs lokförare och flera olika typer av servicepersonal som reparatörer och tågvärdar. För att tågen ska få köra så behövs klartecken från en trafikcentral. Där sitter tågtrafikledare, elkraftingenjörer och trafik-informatörer. De ser till att alla har den informationen de behöver för att göra sitt jobb på järnvägen.

Järnvägen erbjuder, som du redan förstått, många olika yrken. Oavsett om du vill arbeta med teknik, ekonomi, juridik eller miljö. Eller vill förbättra samhället. Vissa yrken kan du jobba med direkt efter gymnasiet, andra kan du söka efter att du har gått en speciell yrkesutbildning. Det finns också många olika yrken att välja på efter en teknisk universitets- eller högskoleutbildning t.ex. projektledare, teknisk
specialist, underhållsingenjör, fordonsingenjör. I järnvägsbranschen kan du stanna utan att stå still. Kan järnvägsjobb vara något för dig? Här möter du några av dina framtida kollegor i så fall.

 

 

 

Wilma, bantekniker
– Bantekniker är ett omväxlande jobb med eget ansvar. Man får ta egna beslut och hitta olika lösningar.

 

 

 

 

Alexander, lokförare
– Jag tycker om att köra fordon och var intresserad av att arbeta andra tider än det klassiska “måndag-fredag”. Att få se naturen under olika årstider och under olika tider på dygnet lockade mycket!

 

 

 

 

 

Simon, tågtekniker
– Pojkdrömmen ledde mig till järnvägsbranschen!

 

 

Om du vill bli signal- eller el- och kontaktledningstekniker behöver du ha gått El- och energiprogrammet på gymnasiet.