Vad är AI
AI står för Artificiell intelligens och är när en dator eller robot kan efterlikna människor och andra djurs intelligens. Det kan handla om kognitiva funktioner det vill säga språk, erfarenheter, problemlösning, planering och generalisering.
Några verkliga exempel som du kanske inte tänker på använder sig av AI är självkörande bussar, robotdammsugare, röstassistans, tal- och ansiktsigenkänning med mera.
För- och nackdelar med AI
Stora fördelar med AI är hur snabbt den lär sig att hantera mängder av information för att skapa nya saker oavsett om det gäller text eller bilder. Samtidigt som AI kan underlätta vår vardag genom att hitta lösningar på ett tidseffektivt sätt kan de lära oss nya saker. Det finns dock en del saker som AI än så länge inte kan. Det handlar om så kallad social intelligens. Med det menas att visa känslor, förstå sociala situationer och interaktionen mellan människor. Därför skulle det vara svårt i nuläget för en AI att ta över de sociala yrkena såsom präst, psykolog, undersköterska med mera.
Jobb som kan påverkas av AI
Det finns många yrken som kan delvis eller helt tas över av AI. Det innebär att en del mänskliga jobb kan förändras eller försvinna helt. Här är några exempel:
IT – Det handlar främst om mjukvaruutvecklare, webbutvecklare och programmerare, allt eftersom AI lär sig skriva kod och text på egen hand. Det som för en vanlig människa är en tidskrävande process går blixtsnabbt för AI. Därför kan dessa yrken mer eller mindre ersättas.
Media – Eftersom AI numera kan skriva texter av olika slag kan de även ta över mediejobb som innebär att skriva artiklar, annonser etc. Det finns även nyligen utvecklade funktioner inom fotoredigeringsprogram och dylikt där AI kan skapa bilder från endast en beskrivning. Adobe Firefly är ett exempel på ett sådant program. Där kan du exempelvis generera bilder utifrån en detaljerad beskrivning, utvidga bilder, göra 3D-bilder och mycket mer.
Juridiska yrken – Enligt Goldman Sachs kan nästan hälften av alla juristers arbetsuppgifter ersättas av automatisering i framtiden. Detta tack vare att AI kan lära sig analysera lagtexter, situationer, ge råd samt skriva och granska avtal. Det handlar främst om assisterande jobb där behovet av människomöten inte är avgörande.
Bank och finans – Det finns redan en del banker som använder sig av ny teknik som låter en AI ge kunder skräddarsydda investeringstips, råd kring pensionssparande, ansökningar av lån och att upptäcka potentiella bedrägerier. Ett annat exempel på arbetsuppgift där AI kan ta över är vid banktransaktioner.
Administration – De yrken som kräver repetitiv inmatning av data manuellt kan mer eller mindre ersättas på något sätt av AI.
Kundtjänst – Vi kan redan idag se en utveckling av automatiserad kundtjänst. Vid kontakt av många myndigheter idag behöver du beskriva ditt ärende med rösten för att sedan kopplas vidare av en AI. På samma sätt skulle AI kunna hjälpa en del kunder få svar på frågor kring en produkt, ärende etc. Det finns även en del chatbotar som redan används av företag idag.
Sjukvård – I vissa fall kan en del arbetsuppgifter inom sjukvården ersättas av automatisering. Det gäller främst analysering av data för att sätta eventuella diagnoser på patienter där mänsklig kontakt inte är ett krav.
Transport – Självkörande fordon såsom bilar och bussar är några exempel som finns redan.
Lager – Robotar som kör runt och städar är ett exempel på hur tekniken utvecklas inom AI. Ett annat exempel är också de robotar som sorterar och plockar ordrar. Lageryrket är ett tydligt exempel där AI kan ersätta människan.
Ordlista
ChatGPT: En chatbot med generativ AI som kan skriva olika sorters texter, ge tips och råd, dra ett skämt med mera. Programmet lanserades hösten 2022 av Open AI och tog omvärlden med storm.
Generativ AI: En typ av självlärande AI som använder redan befintlig information för att generera något nytt. Det kan handla om text såväl som bilder, ljud och kod.
Chatbot: En textrobot som kan interagera med människor genom text. Alla chatbotar använder däremot inte AI.
Algoritm: En lista med instruktioner som arbetar mot att lösa ett problem. Det finns algoritmer i allt som är datorstyrt idag. Det handlar om instruktioner som ska utföras och utifrån en specifik ordning. Ett verkligt exempel är Tiktok som använder sig av en algoritm för att ta reda på vilken typ av videor du gillar. Om systemet märker att du exempelvis stannar kvar länge vid kattvideor får du fler sådana i ditt flöde. Den utgår från inställningar, interaktion, visat intresse och aktiva val.
Källor: Arbetsliv, LinkedIn, Uppsala universitet, Dagens infrastruktur, Danske Bank, Lunds universitet, Computer Sweden, Karolinska institutet, Unionen, Umeå universitet, Open AI, Vetenskap & hälsa, Digitaltsnack, Forskning.