Folkhögskolor

Hitta din framtid på folkhögskola

Folkhögskola är en unik utbildningsform som utgår från dig och dina förutsättningar. Här får du vara med och forma utbildningen tillsammans med dina klasskompisar och era lärare. Det lär du dig genom att testa, diskutera, uppleva och reflektera, i din takt och på ditt eget sätt.

Var finns det folkhögskolor?
Det finns över 150 folkhögskolor i Sverige – i stora städer, små byar och allt där emellan. Varje folkhögskola har sin egen inriktning och bestämmer själv över innehållet i kurserna. Något alla folkhögskolor har gemensamt är att de arbetar för att stärka demokratin och för att utjämna utbildningsklyftor. Undervisningen är fri och frivillig och utgår från dig och dina erfarenheter och behov.

Hitta din andra chans
Vill du plugga vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola men saknar behörighet? Då är Allmän kurs på folkhögskola ett alternativ till både gymnasieskolan och komvux. Dina lärare utgår från det du kan sedan tidigare och vilken typ av lärande som passar för dig, och de ger sedan omdömen i stället för betyg. Det skapar en plats där alla får vara med, utifrån sina egna förutsättningar. Allmän kurs finns på alla folkhögskolor.

Hitta din grej
Vill du fördjupa dig i en hobby eller hjärtefråga? Då kan en profilkurs vara något för dig! Det finns flera hundra olika profilkurser, inom allt från konst till spelutveckling. Oavsett om du vill plugga i några dagar, några veckor eller flera år kan du hitta något som passar just dig. På profilkurser möts personer som vill utvecklas som människor, som vill ägna tid åt sitt intresse och som vill förbereda sig för ett specifikt jobb.

Hitta ditt yrke
Har du siktet inställt på ett speciellt yrke? På en yrkesutbildning på folkhögskola kan du utbilda dig till bland annat journalist, lärar-assistent eller teckentolk och du lär dig tillsammans med andra, både genom teori och praktiskt arbete. Vissa yrkesutbildningar är på eftergymnasial nivå, andra är på gymnasienivå.

Vem kan läsa på folkhögskola?
Alla mellan 18 och 120 år! Folkhögskolan är i första hand en utbildningsform för vuxna, från 18 år och uppåt. Någon övre åldersgräns finns inte.

När kan man söka en kurs?
De flesta kurser börjar i augusti, en del i januari. Ansökningstiderna varierar för olika skolor och kurser. På folkhögskola.nu kan du hitta alla kurser och se vilka som går att söka till just nu.

Kan man bo på folkhögskola?
Många folkhögskolor erbjuder boende på internat. Om du väljer att bo där får du leva i en kreativ miljö, nära till skolan, och du slipper leta boende.

Kan man få studiestöd när man läser på folkhögskola?
Den som pluggar på folkhögskola kan oftast få studiestöd från CSN.

Till och med vårterminen det år du fyller 20 år får du studiehjälp om du läser en folkhögskolekurs. Det är ett bidrag som du inte behöver betala tillbaka. Studiehjälpen kan bestå av studiebidrag, inackorderingstillägg och extra tillägg.

Från och med höstterminen det år du fyller 20 år kan du söka studiemedel för att studera på folkhögskola. Om du läser på folkhögskolans eftergymnasiala yrkesutbildningar kan du söka studiemedel även innan du fyller 20.

Nyfiken?
Är du nyfiken på en utbildning där gemenskap, delaktighet och utveckling är viktigt? Läs mer eller sök efter kurser och skolor på folkhögskola.nu.