Sommarjobb

Sommarjobb

Sommarjobb är nyttigt och roligt. Du får träffa nya människor, lära dig nya saker och tjäna egna pengar!

De flesta sommarjobben hittar du på restauranger och kaféer, i affärer och butiker och inom vård- och äldreomsorg. Inom park- och trädgårdsarbete, städning och frukt- och bärplockning behövs också ofta sommarjobbare.

Arbetet ska vara enkelt och ofarligt. Är du under 18 år måste dina föräldrar eller vårdnadshavare ge sitt tillstånd till arbetet.

Söktips!

  • Många jobb får man via sina egna kontakter.
  • Be en vuxen rekommendera dig eller tipsa företag de känner till, om att du söker sommarjobb.
  • Berätta för alla du känner att du söker ett sommarjobb (föräldrar, grannar, släktingar, lärare, kompisar).
  • Kontakta dina gamla praktikplatser och fråga om de behöver hjälp.
  • Kontakta de arbetsplatser du tycker verkar intressanta – trots att de ännu inte har annonserat ut sommarjobben.
  • Tänk ut vilka företag som har extra mycket att göra på sommaren och kontakta dem.
  • Har du en riktigt bra idé kanske du kan starta ett företag?
  • Sök efter platsannonser på nätet, i olika tidningar och på anslagstavlor i affärer.
  • Finns det jobb att få genom din kommun?
  • Sök jobb via arbetsförmedlingens hemsida.
  • Du kan alltid själv hitta på ditt eget sommarjobb. Till exempel kan du fråga grannarna om de behöver hjälp med trädgården, handlingen, hundarna, barnen, städning, strykning, datorer, reparera cyklarna, etc.
  • Skriv ihop ett brev om vad du har att erbjuda och lägg det i bostadsområdets brevlådor.

Hitta ett sommarjobb 
Många jobb får man via sina egna kontakter. Be exempelvis en förälder rekommendera dig eller tipsa ett företag, de känner till, om att du söker sommarjobb. Berätta för alla du känner att du söker ett sommarjobb (föräldrar, grannar, släktingar, lärare, kompisar). Kontakta din praoplats och hör om de behöver hjälp. Kontakta de arbetsplatser du tycker verkar intressanta – trots att de ännu inte har annonserat ut sommarjobben. Tänk igenom vilka företag som har extra mycket att göra på sommaren och kontakta dem. Sök efter platsannonser på nätet, i olika tidningar och i affären. Många jobb annonseras via Arbetsförmedlingen.

Tips på arbetsplatser dit du kan vända dig: 

- Restauranger och kaféer
- I affärer och butiker
- Inom vård- och äldreomsorg
- Inom park- och trädgårdsarbete
- Städning
- Frukt- och bärplockning

Tänk på att ju fler områden du kan tänka dig att jobba inom desto större chans har du att få jobb.

Inget sommarjobb?
Du kan alltid själv hitta på ditt eget sommarjobb. Till exempel kan du fråga grannarna om de behöver hjälp med trädgården, handlingen, pumpa cyklarna, hundarna, barnen, städning, strykning, datorer etc. Skriv ihop ett brev om vad du har att erbjuda och lägg det i bostadsområdets brevlådor.

Söka sommarjobb

Hur skriver man ett cv som sticker ut i mängden? Här är lite råd.

När du sommarjobbar

Arbetstid 
Är du 15-17 år får du jobba max 8 timmar/skolfri dag och max 40 timmar/skolfri vecka.

Skatt 
Det är viktigt att du får ett anställningsbevis och att du får en lönespecifikation varje gång du får lön. Tjänar du under 22 208 kr/år (2023) behöver du inte betala skatt.

Anställningsavtal
Detta är en av de absolut viktigaste punkterna inför ett jobb. Innan du påbörjar en anställning måste ett anställningsavtal skrivas på av dig som arbetstagare samt din arbetsgivare. I detta avtal måste det bland annat ditt namn, adress och personnummer finnas med, men också arbetsgivarens personuppgifter. Utöver detta bör det stå vilken typ av arbete det är om det exempelvis är en heltids-, deltids- säsongs- eller timanställning. Din lön ska även finnas med i avtalet.

När sommarjobbet tar slut

Arbetsbetyg 
Se till att få ett arbetsbetyg när du slutar. På betyget står det bl.a. hur du har skött jobbet. Detta är bra att visa upp när du ska söka andra jobb i framtiden.

Arbetsgivarintyg
Det kan vara bra att be din arbetsgivare att skriva ut ett arbetsgivarintyg till dig innan anställningen tar slut. Detta kan du sedan använda som referens för det arbete du genomfört. Det kan exempelvis vara så att din framtida A-kassa vill ha underlag för tiden du arbetade. I intyget står det bland annat hur många timmar du har arbetat och vad du har tjänat. Du kan välja själv om du vill ha intyget i pappersform eller digitalt.

Referens
När du ska söka nästa gång kommer den nya arbetsgivaren med stor sannolikhet vilja att du lämnar referenser. Det som arbetsgivaren frågar efter då är 1-3 personer som kan berätta hur du är som person. En referens kan vara exempelvis en före detta arbetsgivare, en kollega, lärare, handledare eller ledare i en förening eller sport du utövat. Det viktigaste är att personen känner dig väl. Undvik däremot att använda en kompis eller familjemedlem som referens då det kan ses som oseriöst.