Egen lägenhet, hyra av rum, studentrum eller studentlägenhet
Att skaffa eget hushåll innebär stora förändringar och noggrann planering. Det innebär oftast högre kostnader än vad du är van vid. Ett litet hushåll är ofta dyrare än ett stort eftersom man är
ensam om vissa utgifter t ex hyra, bredband, försäkring och TV-licens.
Du kan antingen hyra eller köpa din bostad. Många kommuner har en bostadsförmedling där du kan ställa dig i kö. Många privata värdar har sina egna kösystem, så det kan vara klokt att lista sig på många ställen.
Du hittar information om studentbostäder hos alla universitet och högskolor. På www.sokstudentbostad.se finns alla studentbostadsförmedlare med. På vissa orter finns studentbostadsgaranti, men reglerna varierar stort. Hur som helst kan det vara värt att kolla upp.
Ring och prata med kommunen om de har tips på boende och få reda på vilka bostadsföretag som finns på orten. Studentkårerna brukar också ha information om studentboende.
Tips
- Ställ dig i bostadskö så tidigt du kan.
- Ställ dig i flera bostadsköer.
- Kolla om högskolan/universitetet har bostadsgaranti
- Fråga kommunen
- Fråga studentkåren
- Sätt upp lappar och annonsera
- Gå ihop flera stycken och sök ett större boende
- Sök andra- och tredjehandslägenheter
- Många annonserar efter en inneboende – det kanske passar dig
- Fråga nära och kära om de har möbler och andra saker som de ska göra sig av med som du i så fall kan ta över. Alternativt önska dig flyttgrejer i födelsedagspresent, studentpresent och julklapp.
- Flytta när du har en god ekonomi och förhoppningsvis ett stabilt jobb.
Bostadsbidrag
Du som har barn eller har fyllt 18 men är under 29 år kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. För att få bostadsbidrag krävs att du:
• Hyr eller äger den bostad du bor i.
• Är folkbokförd på bostadsorten.
På forsakringskassan.se kan du räkna ut hur mycket du eventuellt kan få i bostadsbidrag. Där hittar du också mer information och ansökningshandlingar.
Flytta ihop
Funderar du redan på att bilda familj? Bli sambo, gifta dig och få barn? Som småbarnsförälder är det extra mycket att hålla reda på. Alla föräldrar har rätt att vara lediga med föräldrapenning när barnen är små och att få ersättning vid vård av sjukt barn. Ta reda på vad som gäller hos forsakringskassan.se.
Försäkring
Vad händer om du får översvämning i din nya lägenhet, om cykeln blir stulen eller om du bryter benet på skidsemestern? Det första du behöver när du flyttar hemifrån är en hemförsäkring. Det kan också vara bra att ha en olycksfallsförsäkring. Ofta skaffar man sig en sådan genom jobbet eller genom studentkåren. Ibland kan du också behöva tilläggsförsäkring för exempelvis drulle-olyckor eller en särskilt dyr cykel eller kamera. Jämför priser och villkor noga innan du väljer försäkringsbolag. Det gör du enklast hos Konsumenternas försäkringsbyrå: konsumenternas.se.
CHECKLISTA
- Skriftligt kontrakt. Se till att ha ett skriftligt kontrakt på ditt boende. Alla som bor i bostaden skall stå på med på kontraktet. De personer som står på kontraktet är de som har betalningsansvar.
- Hemförsäkring
- Gör besiktning av bostaden innan du flyttar in, undersök bostaden och notera tillsammans med hyresvärden om det finns några skador. På så sätt kan du inte bli ansvarig för saker andra orsakat (hyresrätt).
- Vid hyra av bostad i andra hand tänk på: Man behöver hyresvärdens godkännande för andrahandsuthyrning. Gör en inventarieförteckning över de saker som finns i bostaden. Skriv kontrakt.
- Adressändra. Görs gratis på www.skatteverket.se. Vill du ha eftersändning av din post görs det på www.adressandring.se och det medför en kostnad.
- Teckna elavtal
- Teckna övriga avtal TV, internet, streamingtjänster och så vidare
När du har flyttat
När du väl är inflyttad kan verkligheten komma ikapp lite. Saker är dyrare än vad man tror. Kanske finns det också saker du saknar i hemmet.
Ekonomiska tips
- Skaffa flera bankkonton
- Lägg ner tid på att undersöka priset på möbler etc.
- Undvik onödiga småköp allt för ofta
- Gör en budget varje månad för att hålla koll på din inkomster respektive utgifter
- Respektera ditt sparkonto och ta bara därifrån när det verkligen behövs
- Bli en loppismyra och köp saker till hemmet i den mån som går på loppis