Programmet för dig som vill arbeta med till exempel livsmedel, matlagning eller hotellservice.
Det här lär du dig på programmet
- matlagning, bakning och servering.
- hur man hanterar livsmedel och hur man arbetar i olika typer av kök.
- kunskaper om hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
- arbeta med olika arbetsuppgifter som tränar dig för arbete på hotell.
- träna dig att arbeta med andra och att ge god service åt kunder och gäster.
- arbetsmiljöfrågor är viktiga på programmet för att du inte ska få arbetsskador i framtiden och för att du ska ha en god hälsa.
Speciellt för detta program
Alla elever på programmet för hotell, restaurang och bageri ska läsa de här ämnena som är bageri och konditori, hotell, livsmedels- och näringskunskap, måltids och branschkunskap samt service och bemötande.
Så här arbetar man på programmet
- arbetar du praktiskt och teoretiskt med olika uppgifter.
- arbeta på egen hand och tillsammans med andra. På olika sätt får du träna att samarbeta.
- träna på att möta kunder och gäster i olika situationer.
- träna på att lösa olika arbetsuppgifter såsom att göra vissa arbetsuppgifter under en bestämd tid. Ibland är det bråttom eftersom det till exempel kan handla om livsmedel som man måste vara extra försiktig med. Ibland kan det handla om en kund som väntar på mat eller ett hotellrum.
- träna på att planera, genomföra och slutföra ett arbete.
- utveckla din förmåga att diskutera, reflektera och ta ställning i frågor som bland annat kan röra sig om dina möten med människor i olika servicesituationer.
- tränar dig även i att beskriva hur du genomför dina arbetsuppgifter.
Här kan du se en film om programmet från Skolverket.