Frisör- och stylistprogrammet, FR

Vill du utveckla din kreativitet och skapa med händerna? Vill du lära dig mer om olika slags material samt hur du använder och sköter verktyg? Då kanske Frisör- och stylistprogrammet är något för dig. Du har även arbetsplatsförlagt lärande på programmet.

Nyhet fr o m ht 2025: Hantverksprogrammet upphör och ett nytt Frisör- och stylistprogram införs
Riksdagen har beslutat om en ändring i bilaga 1 till skollagen som innebär att ett nytt nationellt Frisör- och stylistprogram införs i gymnasieskolan. Samtidigt upphör hantverksprogrammet som nationellt program. Regeringens avsikt, som bland annat uttrycks i förarbetena, är dock att det även fortsatt ska finnas möjlighet att bedriva hantverksutbildningar i andra former.

 

3 INRIKTNINGAR - Kolla på skolan du är intresserad av vilka inriktningar de erbjuder.

Barberare

Inriktningen barberare ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i att utföra behandlingar på både huvud- och ansiktshår, däribland hudnära rakning. Dessutom ska inriktningen ge kunskaper om produkter och material som förekommer inom barberarbranschen. Inriktningen kan leda till arbete som barberare.

Frisör

Inriktningen frisör ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i att utföra klipp-, färg- och strukturförändrande behandlingar. Dessutom ska inriktningen ge kunskaper om produkter och material som förekommer inom frisörbranschen. Inriktningen kan leda till arbete som frisöraspirant.

Hår- och makeupstylist

Inriktningen hår- och makeupstylist ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i att lägga makeup och utföra hårstyling. Dessutom ska inriktningen ge kunskaper om produkter och material som förekommer inom branschen. Inriktningen kan leda till arbete inom hår- och makeupbranschens fackhandel eller arbete som hårstylist och makeupartist.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier, till exempel på yrkeshögskola eller högskola.

Det här lär du dig på programmet

På programmet lär du dig om hur man utför vissa behandlingar och styling inom yrkesområdena frisör, barberare eller hår- och makeupstylist. Du får även lära dig om service, teknisk skicklighet, kvalitet och design.

Så är programmet upplagt

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena:

  • engelska
  • historia
  • idrott och hälsa
  • matematik
  • naturkunskap
  • religionskunskap
  • samhällskunskap
  • svenska eller svenska som andraspråk

På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och färre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är:

  • entreprenörskap
  • hårvård och salongkunskap

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser som erbjuds.

Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser som erbjuds.

Arbetsformer

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i att utföra behandlingar och styling inom yrkesområdena frisör, barberare eller hår- och makeupstylist. Inom yrkesutövandet är service, teknisk skicklighet, kvalitet och design centralt.

I utbildningen ska eleverna därför öva olika tekniker samt utveckla sin känsla för stil, färg och form.

Dessutom ska eleverna utveckla färdigheter i att identifiera kunders behov, välja och hantera verktyg och tekniker, samt analysera och utvärdera resultatet.

Eleverna ska utveckla ett kundinriktat bemötande utifrån ett ansvarsfullt och etiskt förhållningssätt.

Utbildningen ska också utveckla elevernas förmåga att kritiskt granska hur skönhetsideal kan påverka människors identitet, livsstil och välbefinnande. Dessutom ska det ge insikt i vilka konsekvenser hantering och val av produkter får för människor och miljö.

Gymnasiearbete

I slutet av Frisör- & stylistprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda område där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Vad gör eleverna efter Frisör- och stylistprogrammet?
Här kan du läsa mer om vad tidigare studenter gör efter avslutad gymnasieutbildning.

Vilka högskoleutbildningar har du behörighet till?
Se vilka högskoleutbildningar du kan bli behörig till här.”

 

Mer information från Skolverket