Träarbetare, snickare

Träarbetare arbetar med nybyggnation, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. De bygger bland annat formar för betonggjutning och tillverkar träkonstruktioner för stommar och mellanväggar. De monterar förtillverkade byggelement, fönster- och dörrkarmar, väggbeklädnad och inredning. Träarbetare arbetar också vid anläggningsprojekt, exempelvis brobyggen.

Träarbetare är vanligtvis anställda hos bygg- och anläggningsföretag. Träarbetarna är den största yrkesgruppen i bygg- och anläggningsbranschen.

Arbetsuppgifter
Träarbetare arbetar med nyproduktion, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. Det kan vara småhus, lägenhetshus, kontorslokaler, industrilokaler och sjukhus. Träarbetare arbetar även med anläggningsarbeten, till exempel brobyggen. Träarbetaren har många olika uppgifter under hela byggprocessen, från grundläggning till det att bygget är klart med inredning och taktäckning. Ritningsläsning är en viktig del av arbetet eftersom merparten av allt byggarbete utgår ifrån en ritning.

De två vanligaste arbetsuppgifterna är formsättning för betonggjutning och stomresning av bärande väggar och ytterväggar. Vid nyproduktion av hus monterar träarbetaren ofta färdiga byggdelar som är förtillverkade i fabrik. Träarbetaren reser mellanväggar och monterar väggbeklädnader som gipsskivor, spånskivor eller panel. Träarbetaren monterar även dörr- och fönsterkarmar, skåp och andra snickerier.

En del småhus byggs med lösvirke. I det arbetet tillverkar träarbetaren väggar, golv och andra delar på plats. Vid ombyggnation och renovering sker också mycket av tillverkningen på plats. Den typen av arbete ställer högre krav på hantverksskicklighet.

Arbetsmiljö 
På större byggarbetsplatser ingår träarbetare i arbetslag med andra yrkesgrupper, oftast betongarbetare. Arbetet sker både utom- och inomhus, ibland på höga höjder. Träarbetare arbetar ofta inom en region där uppdragen förläggs på olika platser, resor till och från arbetet under dagen är därför vanligt. Arbetet kan vara fysiskt krävande, men hjälpmedel och byggkranar underlättar arbetet.

Utbildning

Grundutbildning till träarbetare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 2,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis, förutsatt att man har en komplett grundutbildning.

Alternativa vägar till grundutbildning är via en av BYN godkänd utbildningsgivare (vuxen- eller arbetsmarknadsutbildning) eller via en distansutbildning där BYN anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där byggföretaget står för den praktiska utbildningen. BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) har mer information om utbildningsvägar och yrkesbevis. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och din arbetsförmedlare för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

 

B-körkort är ofta ett krav eller en merit vid anställning.