Tandläkaren förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och skador i munnen och käksystemet. Det är ett precisionsarbete där man använder sina medicinska och biologiska kunskaper. Men det är samtidigt ett omvårdnadsyrke där man arbetar nära andra människor.
Som tandläkare arbetar man oftast på tandläkarmottagningar. Ungefär hälften av tandläkarna är anställda inom folktandvården och hälften driver eller är anställda inom privata praktiker.
Arbetsuppgifter
Som tandläkare undersöker man patienten, ställer diagnos och bestämmer vilken behandling som ska utföras. Man ansvarar även för att behandlingen blir utförd vilket innebär att man antingen själv utför arbetet eller fördelar arbetet till exempelvis tandsköterska eller tandhygienist.
Att laga hål i tänderna, göra rotfyllningar, genomföra operationer och behandla tandköttsinflammationer är vanliga arbetsuppgifter. I arbetet med att rätta till felställda tänder och ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat sker ofta ett samarbete med en tandtekniker, som tillverkar själva tandställningen respektive tandersättningen.
Som tandläkare arbetar man också för att förebygga skador på tänderna. Tandläkaren studerar också förändringar i hela munhålan och kan slå larm om sjukdomar på ett tidigt stadium. Dessutom är man som tandläkare skyldig att enligt lag alltid föra journal.
Vanligtvis arbetar man i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. Tandläkaren har då en arbetsledande funktion.
Efter några år som allmäntandläkare finns möjlighet att specialisera sig exempelvis inom barntandvård, tandlossning eller tandreglering. Det finns åtta olika specialiteter inom tandvården. Man kan också arbeta som forskare eller lärare.
Arbetsmiljö
Man bör ha god fysik då arbetet kan slita på nacke och axlar.
Utbildning
Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå. Efter slutförd utbildning ansöker man om legitimation hos Socialstyrelsen vilket krävs för att få arbeta som tandläkare.