Frisör

Frisörer har kunskap och färdigheter inom olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande.
Många frisörer är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har också anställda frisörer.

Arbetsuppgifter
Frisörer
arbetar på salonger med att ta emot kunder och klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra hårförlängningar eller håruppsättningar. Man gör även olika behandlingar för hår som hårinpackningar och massage. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar.

Frisöryrket är ett hantverksyrke som är kreativt och skapande. Man bör vara intresserad av och nyfiken på nya trender och mode för att kunna möta kundernas önskemål.

Frisörer kan också arbeta med brudklädslar och en del arbetar med peruker och toupéer. De flesta frisörer behandlar både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. Försäljning och rådgivning om hårvårdsprodukter är också en arbetsuppgift.

Arbetsmiljö
Frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Har man anlag för allergier är frisöryrket mindre lämpligt eftersom man kommer i kontakt med många olika kemikalier, metaller och ofta har händerna i vatten.

Arbetstid
Arbetstiderna är ofta dagtid. Vissa salonger har öppet på lördagar, söndagar och kvällstid.

Utbildning
För att bli frisör krävs utbildning och sedan träning i form av färdigutbildning. Det finns tre vägar för grundutbildning:

  1. Gymnasieskolans Hantverksprogram har en inriktning mot frisör. 
  2. Man kan även gå en privat frisörutbildning (godkänd av branschen)
  3. Utbilda sig genom företagsförlagd traineeutbildning.

Efter grundutbildningen följer färdigutbildning som är en avlönad praktik som anställd hos ett frisörföretag och omfattar 3000 timmar. Efter färdigutbildning erbjuds branschens yrkesprov som kallas gesällprovet. En frisör som har godkänt gesällprov räknas som behörig och har rätt till högre lön enligt kollektivavtal.

En frisör blir aldrig helt färdigutbildad, det krävs ständig fortutbildning för nya tekniker och trender. Efter sex år i yrket erbjuds också mästarutbildning för den som vill bli frisörmästare.