Securitas skyddsvakter bevakar anläggningar som är av särskild vikt för samhället och där risk föreligger för bland annat spioneri, sabotage och terrorism. Skyddsvakten har långtgående befogenheter på och invid det skyddsobjekt denne bevakar och är ofta beväpnad. Skyddsobjekt är benämningen på byggnader, områden eller anläggningar som är särskild skyddsvärda mot angrepp såsom terroristbrott, spioneri eller sabotage. Man brukar benämna dem som samhällsviktiga. Vilka objekt som kan klassas som skyddsobjekt regleras i skyddslagen (2010:305) och terroristlagen (2003:148). Det är regeringen, länsstyrelsen eller Försvarsmakten som beslutar om en anläggning ska klassas som skyddsobjekt, och således bevakas av skyddsvakter.
Skyddsvakten har långtgående befogenheter i sin tjänsteutövning och kan bland annat avvisa, avlägsna och omhänderta personer som uppträder vid objektet för att säkerställa att bevakningsuppgiften kan fullgöras. Skyddsvakten kan även gripa personer för misstanke om spioneri, sabotage, terroristbrott eller grovt rån. En skyddsvakt har rätt att kroppsvisitera den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt, eller uppehåller sig invid det. Den rätten gäller även att genomsöka fordon som personen fört med sig.
En skyddsvakt skall vara utrustad med handfängsel, och är ofta utöver det utrustad med expanderbar batong, OC-spray (så kallad pepparspray) och skjutvapen: normalt pistol.
Liksom väktare och ordningsvakter har skyddsvakter ett förstärkt rättsskydd i sin tjänsteutövning.