GIS-specialist – Länsstyrelsen Västra Götaland

Jag heter Cecilia och är 27 år och har jobbat som GIS-specialist på Länsstyrelsernas IT-avdelning i 2,5 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag vill vara med och göra skillnad för vår omvärld, klimat och miljö, samtidigt som jag får jobba analytiskt, pedagogiskt och varierande. I mitt jobb gör jag till exempel databaserade analyser om vatten och miljö, producerar kartor och tar fram kartprogram. Allt för att andra personer inom vår organisation ska kunna ta bra beslut i frågor som rör vatten.

Min yrkesroll kombinerar mina två utbildningar inom GIS (geografiska informationssystem) och Hav- och samhälle (hav och vattenförvaltning) perfekt. Den kändes klippt och skuren för mig.

Jag har följande utbildning
Naturgeografi och ekosystemvetenskap – treårig kandidatexamen vid Lunds universitet

Hav- och samhälle – femårig mastersexamen vid Göteborgs universitet

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Du behöver en utbildning som inom GIS (geografiska informationssystem) och bör vara intresserad av miljöfrågor på något sätt. Till exempel kan du plugga naturgeografi, geovetenskap eller bli GIS-ingenjör och ha intresse för miljö eller vatten.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Det är varierande och flexibelt. På en dag kan jag vara både utbildare, analytiker och projektledare. Det är utmanande och jag måste vara kreativ och lösningsorienterad då ingen annan vet svaren bättre än jag på de uppgifter jag får uppdrag om att utföra. Jag känner också att jag gör skillnad för samhället och bidrar till ett högre syfte!

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ibland är den statliga världen lite tungrodd. Stora förändringar kan ta tid att genomföra.

Vi måste också jobba efter de uppdrag vi får från regeringen. Man kan alltså inte sväva ut för mycket och det är både positivt och negativt.

Det är enbart kontorsarbete. Ibland längtar jag ut och önskar att jag också arbetade utomhus i naturen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Vi har möten i min arbetsgrupp för att se vad som är på gång. Sedan läser jag igenom mina mejl, svarar på supportfrågor om de olika områdena eller hur man utför något i GIS. Ibland får jag in uppdrag från andra som jag behöver planera för att utföra. Det kan vara allt från små saker till en stor analys eller en kart-applikation på internet som ska sättas upp för någon som ska jobba utanför kontoret (vi brukar säga ”ut i fält" och arbeta). Jag har även ett eller flera möten om pågående projekt eller uppdrag med de som är inblandade under dagen. Slutligen jobbar jag fokuserat och självständigt med att göra en karta eller någon analys, helst med en podd i öronen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Väldigt stora! På en organisation som Länsstyrelsen finns det mycket olika saker att göra. Du kan till exempel börja jobba nationellt för alla 21 länsstyrelser och på så sätt verkligen skapa grunden och förutsättningarna för hur 21 olika myndigheter ska arbeta med GIS. Det är coolt!

Vill du byta arbetsgivare kan du göra det också. GIS används i nästan alla branscher, särskilt kopplat till miljö, klimat och vatten. Du kan till exempel jobba på kommun eller på ett konsultföretag.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Det är IT-relaterat vilket gör att lönesituationen ser lite bättre ut än för enbart miljöorienterade yrken. Tröttnar du på din inriktning inom till exempel miljö kan du med din kunskap inom GIS gå över till mer IT-relaterade delar och jobba mer tekniskt.

Likaså kan du röra dig bort från ”GIS:andet” och börja jobba mer med rena miljö- och/eller vattenfrågor. En utbildning inom till exempel naturgeografi ger dig båda delar och flera valmöjligheter vilket är perfekt, enligt mig. Då ger du dig själv en bra grund och kan sedan utforska vad du tycker är kul i arbetslivet.