Infrastrukturarkitekt – Länsstyrelsen Västra Götaland

Jag heter Lovisa och är 47 år och har jobbat som Infrastrukturarkitekt inom IT i 24 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Efter att ha landat i att det nog var dags att söka nytt jobb såg jag jobbet som IT-arkitekt på Länsstyrelsen på LinkedIn. Jag kände då att det var som klippt och skuret för mig - och som tur var kände arbetsgivaren detsamma! Jag sökte en roll där jag kan få möjligheten att arbeta med komplexa och komplicerade IT-miljöer som ger stora möjligheter att utvecklas.

Jag har följande utbildning
Jag började faktiskt min karriär som lärare för många år sedan men har under de senaste 20 åren jobbat inom IT, framförallt med nätverk, säkerhet och arkitektur, både i privat regi och kommunalt.

Jag har jobbat i många olika typer av roller genom åren som exempelvis servicedesk (support), NOC (Network Operations Center), tekniker och arkitekt. Jag har lärt mig massor på vägen och även läst enskilda kurser.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Man behöver en generell IT-kompetens men framförallt ett stort intresse för IT och en vilja att hela tiden lära sig nytt. IT är så föränderligt så att mycket av det du jobbade med för 10 år sedan finns inte ens kvar, du måste vara beredd på att lära om och lära nytt ständigt. Du kommer garanterat att samla på dig en bred erfarenhet!

Detta är fördelarna med mitt yrke
Jag lockas av blandningen mellan teknik och strategi och uppskattar verkligen att få jobba tillsammans med duktiga kollegor i stora och små frågor. Ytterligare en bonus är att få arbeta långsiktigt och vara med och utveckla IT-miljöer som gör skillnad i samhället.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Att jobba som IT-arkitekt inom nätverk kräver att du kan lägga dig på en mer övergripande nivå, samtidigt som du i många fall även behöver ha en god förståelse för detaljerna. Detta blir ibland något av en paradox då ens arbetsuppgifter som IT-arkitekt går ut på att inte innehålla handpåläggning på samma sätt som det gjorde när man arbetade som tekniker. Detta gör att man kan gå miste om detaljkunskapen. Det är därför viktigt att fokusera på att ta del av denna på annat sätt.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag jobbar som infrastrukturarkitekt inom nät och telefoni. I min roll är jag, tillsammans med andra IT-arkitekter inom andra områden, ansvarig för att planera och designa tekniska lösningar som uppfyller behov som uppkommit.

Jag är även ofta med och stöttar mer övergripande i byggfasen av den nya lösningen och ser till att den matchar den design vi kommit överens om.

I mitt team ingår även tekniska specialister och områdesansvariga som har både hand om den dagliga nätverksdriften och levererar nya tjänster till alla 21 länsstyrelser i Sverige.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns många möjligheter att bredda sig inom rollen, men självklart även möjligheter att byta fokus som arkitekt och till exempel fokusera på verksamhetsfrågor som enterprisearkitekt.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Det känns viktigt att få vara med och bidra, både inom eller tillsammans med andra myndigheter, till samhällsnyttan och att arbetet i längden underlättar för medborgare och andra företag och organisationer.