Sjuksköterska – Region Gävleborg

Jag heter Janni och är 28 år och har jobbat som sjuksköterska i 3 år.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Till en början ville jag bli ambulanssjuksköterska, något jag fortfarande skulle kunna tänka mig att arbeta som. Under utbildningens gång märkte jag att det finns så otroligt mycket intressant att inrikta sig på, barnmorska, distriktssköterska, ambulanssjuksköterska mm. Efter min fem veckors långa primärvårdspraktik i Tanzania bestämde jag mig för att testa på arbetet på en svensk hälsocentral. Och det har jag inte ångrat, jag är kvar än och lär mig nya saker varje dag. Jag känner att jag i mitt arbete hjälper andra människor och känner mig behövd som sjuksköterska.

Jag har följande utbildning  
Gymnasieutbildning naturvetenskapliga programmet. Sjuksköterskeutbildning vid Umeå Universitet. (Kvällskurs samtidigt som universitetsstudier: Global hälsa 15 hp. )

Denna utbildning krävs för mitt yrke  
Gymnasieutbildning. Sjuksköterskeutbildning på högskola eller universitet. Distriktssköterskeutbildning är ofta meriterande vid ansökning

Detta är fördelarna med mitt yrke

  • Stor arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands.
  • Möjlighet till vidareutbildning inom många olika områden.
  • Varierande arbete, en dag är inte den andra lik!
  • Teamarbete med olika arbetsgrupper inom vården (läkare, undersköterskor, fysioterapeuter mm)
  • Många härliga möten med människor, gamla som unga!

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Jag har ibland en stressig arbetssituation då det är svårt att styra flödet av patienter. Det kan det vara stor på efterfrågan på att få träffa en sjuksköterska eller läkare, större efterfrågan än bemanningen tillåter. Låg ingångslön.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Beroende på vilken del av hälsocentralen jag befinner mig på under dagen kan mina arbetsuppgifter bestå av:

  • Telefonrådgivning: Ta emot samtal som kommer in till hälsocentralen, ge råd, boka in tid till läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut.
  • Distriktssköterskemottagning: Lägga om sår, utföra vaccinationer, ta suturer/stygn, bedöma utslag, blodtryckskontroller, mindre hälsokontroller.
  • Team-sköterska med läkarna: Detta arbetar jag mest med. Mitt jobb går ut på att ta in patienter på undersökningsrum som sedan ska träffa läkarna. Utföra förberedande provtagning och kontroller, ta anamnes och påbörja journalanteckning i läkarens namn, stämma av läkemedelslistor, boka tid för uppföljning/provtagning. Med en sjuksköterska och en läkare i rummet ökar vi kompetensen och kan få två synvinklar (omvårdnads/medicinskt) på ett och samma problem.
  • Labb: Blodprovtagning, både planerade och de patienter som kommer från läkarna. Assistera läkarna vid undersökning och mindre operationer. Ta emot patienten som kommer akut tillreceptionen pga. akut huvudvärk, yrsel, sårskador eller bröstsmärta.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
På min arbetsplats har jag arbetat mig från att mest vara på labb/provtagning till att nu även sitta i telefonrådgivning. Utveckling som genom erfarenhet gjort att jag kan arbeta bredare och på flera delar av hälsocentralen.

Som grundutbildad sjuksköterska finns det flera vidareutbildningar att välja och den ena utbildningen behöver inte utesluta den andra.

Övrigt intressant att tänka på 
Charmen att arbeta på en hälsocentral på en mindre ort, relativt långt från en större stad, tycker jag är variationen på patientfall som kommer in samt att man bygger upp en relation till många patienter.

Ibland känns det som vi arbetar på en liten akutmottagning vilket är kul!