Serviceelektriker – NF’s Elservice

Jag heter August, är 21 år och arbetar som serviceelektriker på NF’s Elservice i Värmland AB. Mitt jobb handlar främst om servicearbeten för privatkunder och företag, men ibland är jag också med på byggen eller gör jobb inom industrin.

Så här länge har jag arbetat med mitt yrke
Jag är inne på mitt tredje år i yrket.

Jag valde mitt yrke på grund av
När jag gick i åttan hade jag praktik hos min mamma och just då var en elektriker där för att göra ett jobb. Jag hade inte så mycket att göra, så jag fick hänga med och hjälpa till. Det var första gången jag kom i kontakt med yrket och det väckte mitt intresse – även om jag verkligen inte var duktig på det, haha. När det blev dags att välja gymnasieprogram kändes el som en bra grund att stå på – det finns gott om jobb och många möjligheter att läsa vidare.

Jag har följande utbildning
Jag gick el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad och tog studenten år 2022.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
För att bli elektriker behöver man gå el- och energiprogrammet på gymnasiet eller läsa en vuxenutbildning inom el.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Som serviceelektriker har jag mycket kontakt med människor och det är kul att kunna hjälpa folk. Många är väldigt tacksamma, särskilt privatpersoner där elproblem kan få stora konsekvenser. Jag minns ett äldre par ute på landet blev utan el en fredag mitt i vintern. Jag och chefen kämpade på med fel efter fel och till slut lyckades vi få ihop det. De blev så glada och tacksamma.

En annan fördel med jobbet är variationen – ingen dag är den andra lik. Jag får hela tiden lösa nya problem och göra olika typer av jobb. Det blir aldrig tråkigt. Dessutom bjuds man ofta på fika från trevliga kunder!

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det kan bli lite stressigt ibland, men oftast löser det sig om man tar ett djupt andetag eller en liten paus. Sen kan man lösa vad det än är.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag

  • Börjar dagen med att åka till grossisten och hämta material.
  • Ringer och bokar in jobb, om de inte redan är inplanerade sedan tidigare.
  • Åker ut och utför olika typer av jobb, till exempel: installera smarta hem-system, byta och jorda uttag, installera elbilsladdare eller solceller.
  • Kollar igenom att rätt material är beställt till framtida jobb.

Som serviceelektriker behöver man kunna lite av allt. Det blir mycket läsande av manualer och att lära sig nya system, men det är också charmen med yrket.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns många vägar att gå inom elbranschen. Man kan specialisera sig på exempelvis automatisering, KNX-styrning eller smarta hem-system. Eller så jobbar man brett som serviceelektriker med många olika typer av projekt. Det går också att starta eget eller bli elsäkerhetsansvarig på sin arbetsplats. Möjligheterna är nästan obegränsade!

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Att bygga lego har varit ett intresse som faktiskt hjälpt mig under utbildningen. Är man van att läsa ritningar från legobyggen kommer man att känna igen en del under elektrikerutbildningen. Problemlösning är också en stor del av jobbet, oavsett vilken inriktning man valt. Jag tror att elektriker kommer att vara ett eftertraktat yrke i framtiden. Samhället blir mer och mer elberoende, och ju fler robotar och tekniska lösningar som utvecklas, desto fler elektriker kommer att behövas. Det ser ljust ut för branschen!


Fotograf: Jeanette Dahlström