Therése - Teckenspråks-/dövblindtolk
Jag är 35 år och har jobbat inom mitt yrke i snart 10 år.
Varför valde du yrket?
Jag visste att jag var intresserad av språk. Jag läste språkinriktning på gymnasiet. Men jag hade faktiskt aldrig stött på teckenspråket förrän efter studenten då jag såg reklam för tolkutbildningen. Då provade jag på teckenspråket för första gången och var fast direkt.
Jag har följande utbildning
Teckenspråks-/dövblindtolkutbildning 4 år på folkhögskola.
Denna utbildning krävs för mitt yrke
Teckenspråks-/dövblindstolkutbildning på folkhögskola eller Stockholms universitet.
Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är oerhört varierande och man lär sig väldigt mycket. Det är väldigt roligt. Den ena dagen ser inte ut som den andra, det är riktigt varierat. Det är ju så roligt att jobba med språk!
Detta är nackdelarna med mitt yrke
Jag ser inga nackdelar alls! Det skulle vara om man inte tycker om att vara flexibel och att man inte tycker om snabba ändringar, då är detta jobbet inget för en sådan person.
Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
En typisk dag jobbar jag 8-16.30. Då åker jag först in till kontoret och sätter mig vid datorn för att se hur dagen ser ut. Sedan tar jag bil/cykel/promenad till första tolkuppdraget för dagen. Det kan tex vara en döv som ska till läkaren.
En timme senare är jag färdig där. Då kör/cyklar/går jag tillbaka till kontoret och sätter mig vid datorn igen för att registrera tiderna för mitt uppdrag. Sedan är det dags att ge sig av igen för nästa tolkuppdrag. Denna gång är det tex någon som sak till optikern och göra en synundersökning.
Efter det kanske jag ska tolka en begravning, eller någon som ska på fotbollsträning.
En vanlig dag är det 2-3 olika tolkuppdrag man åker till. Lunchen får bli när man hinner mellan uppdragen. Det ser vår samordning till att vi har tid till att äta lunch, även om det inte blir exakt samma tid varje dag. Ingen dag är den andra lik och det är verkligen tjusningen med mitt jobb.
Utvecklingsmöjligheter inom yrket är
Det finns inte supermycket, men det finns möjlighet att utbilda sig till handledare. Det finns också lite fortbildning inom vissa speciella tolkområden tex rättstolkningar.
Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Det är ett fantastiskt roligt jobb! Man får verkligen vara med överallt. Vi brukar säga att vi är med och tolkar från födseln till begravningen och allt däremellan. Det är viktigt att man kan vara flexibel och beredd på att dagarna kan förändras. Något som ser ut att bli på ett visst sätt på morgonen, kan snabbt ändras då någon kollega blivit sjuk så schemat ändras om. Eller om det kommit in sena tolkbeställningar som gör att man måste flytta runt lite uppdrag bland kollegorna för att kunna täcka upp så många uppdrag som möjligt.
Man måste också tycka det är roligt att träffa mycket nya människor och att lätt kunna anpassa sig i olika situationer. Man måste ibland vara snabbtänkt för att göra en tolksituation så bra som möjligt ibland under märkliga situationer. Hur ska man tex kunna tolka till en döv som ligger på mage på en brits och får massage eller sjukgymnastik? Det är inte alltid så lätt men det är roligt att bli utmanad till att lösa situationer så smidigt som möjligt. Tolken tar stor plats i rummet fast vi egentligen tar väldigt liten plats, då vi endast är där som ett redskap för att två, eller fler, personer med olika språkliga förutsättningar ska kunna prata med varandra. Det är väldigt roligt!