Artist och lärare i sydsamiska – Lycksele kommun

Jag heter Sara och jag jobbar som Artist & lärare i sydsamiska på Lycksele kommun.

"Att jobba med det samiska språket är min dröm. Det är en chans att föra vidare språket till kommande generationer."

Vilken är din bakgrund?
Jag har läst sydsamiska på gymnasiet och sedan på samisk folkhögskola. Jag har också varit med i ett samiskt mentorsprogram. Det är ganska få som pratar sydsamiska idag, bara 500 personer i Sverige. Därför är det extra viktigt för mig att jobba med språket.

Hur kom du in på läraryrket?
Först ville jag bara läsa samiska, lära mig mer om språket och kulturen och ta reda på mer om min bakgrund och identitet. När jag sedan fick erbjudandet om att undervisa i sydsamiska kändes det som ett naturligt steg att föra språket och kulturen vidare till nästa generation. Nu undervisar jag både på grundskola och gymnasium i sydsamiska.

Vilka är utmaningarna?
En stor utmaning är att det inte finns så mycket läromedel. Det mesta som finns är gammalt och inte riktigt anpassat för dagens elever. Jag får ofta skapa eget material, vilket betyder att jag måste vara både kreativ och påhittig för att hålla eleverna engagerade och intresserade.

Vad krävs för att vara en bra lärare?
Det handlar mycket om att ha tålamod och vara intresserad av det man lär ut. Man måste också vara lyhörd för elevernas behov. För mig är det viktigt att förstå att läraryrket inte bara handlar om att undervisa. Det handlar om att göra skillnad i unga människors liv – att vara en förebild.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?
Det finns flera vägar för den som vill jobba med samiska språket och kulturen. Man kan läsa samiska på universitetet och det finns möjlighet att bli lärare i samiska och få lärarlegitimation. Om man vill utvecklas inom sitt yrke kan man också bli förstelärare i samiska.

Det finns också många möjligheter utanför skolan. Att kunna sydsamiska öppnar dörrar till jobb som tolk eller översättare. Jag själv jobbar även som artist och programledare ibland, vilket är en annan rolig sida av vad samiska språket kan ge för möjligheter.