Socialsekreterare

Christian arbetar som socialsekreterare med utsatta människor

Vad gick du för program i gymnasiet och varför?

Jag gick Barn- och Fritidsprogrammet. Jag var inte helt skolmotiverad och visste inte riktigt vad jag ville jobba med i framtiden.

Har du sommarjobbat någon gång? Hur fick du de jobben?

Under sommarloven på gymnasiet jobbade jag på en målerifirma och parallellt med högskolestudierna jobbade jag som städare i operationssalarna på Lunds universitetssjukhus. Jag blev tipsad av vänner att söka om båda jobben.

Hur kom du på att du ville bli socionom?

Det var inte helt glasklart från början. Jag läste psykologi och sociologi och visste inte vad jag skulle 'göra av' poängen. Jag var intresserad av teori om samhället och att möta människor så steget var egentligen inte så stort till socionomprogrammet.

Vad krävs det för utbildning för ditt jobb?

Socionomutbildning.

Vad gör du i ditt arbete mer konkret? Fördelar/nackdelar?

Jag är socialsekreterare i Malmö. Jag jobbar uteslutande med hemlösa och bostadslösa människor som vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp. Jag utreder behovet av boende och tar beslut om insatser enligt socialtjänstlagen. Det inryms många arbetsuppgifter i mitt jobb, bl a möte med klienter, kontakt med andra enheter och myndigheter och journalföring. Det ett fartfyllt arbete på gott och ont. Det händer alltid saker på kontoret som engagerar arbetsgruppen. En del av arbetet är att möta människor som är utsatta. Det är dock varierande eftersom man idag kan bli hemlös av många olika anledningar. Man jobbar med alla typer av sociala problem. En fördel för mig är att det är ganska fritt att lägga upp arbetet. En nackdel är att man inte alltid får eller kan ta de beslut jag anser vara bäst för klienten. Men det är ju en del i allt som har med socialt arbete att göra. En annan nackdel är att man inte blir stormrik i branschen.

Finns det några utvecklingsmöjligheter? Vad har du för planer för framtiden vad det gäller jobb?

Jag trivs så pass bra i min arbetsgrupp så jag har inte på allvar tagit tag i den frågan. Jag tycker jag utvecklas fortfarande. Stadsdelen jag jobbar i räknas som den mest utsatta vad gäller hemlöshet så enheten ställs ofta inför utmaningar. Det finns utvecklingsmöjligheter men de är inte enorma; det är inte omöjligt att be att få andra arbetsuppgifter osv. Man kan även visa sitt intresse för ledarskapsutbildning. Det gäller ”att ta för sig” om man har siktet högre upp.

Vad är viktigt för att trivas/passa som socialsekreterare?

Man bör ha ett intresse för att möta människor och ambition att söka möjligheter till det positiva. Jag tror att arbetet, på de flesta ställen, innebär en viss arbetsbelastning så ett visst mått av stresstålighet krävs. Det är ett intressant och spännande arbete som gör att man inte ”står still”.