Jag heter Elsa och är 26 år och har jobbat runt 1 år som ungdomskurator, tidigare på samma arbetsplats fast med inriktning på barnfamiljer.
Jag valde mitt yrke på grund av
Att jag får vara med i ungdomars vardag, både när det går upp och ned. Få känna att jag faktiskt varje dag kan göra skillnad och finnas till för andra människor med min kunskap och kompetens.
Jag har följande utbildning
Socionomexamen
Denna utbildning krävs för mitt yrke:
Socionom eller socialpedagog.
Detta är fördelarna med mitt yrke
På Unga forum arbetar vi med en hälsofrämjande inriktning vilket i praktiken betyder att jag får peppa unga att se sina styrkor och förmågor, och självklart också finnas tillhand när livet känns tyngre. Jag får arbeta olika delar av verksamheten, både grupper, öppen mötesplats och individuella kontakter, det trivs jag bra med.
I arbetet med Familjedagarna (Stadsmissionens sommarläger) är det stora fördelar att jag får se familjer ha en underbar sommarvecka, som inte hade blivit verklighet utan oss.
Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det är lätt att bli engagerad i människorna vi möter, på gott och ont. Och att aldrig känna att jag ”kan” det jag gör, jag lär mig nytt hela tiden, jättekul, men det tar energi. I perioder under året är det mycket att göra, som precis innan Familjedagarna på sommaren ska börja.
Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
En vanlig dag börjar med att kolla läget med kollegorna och kolla mailen. Jag går igenom kalendern för dagen för att få koll på det som ska hända. Ofta har personalgruppen något möte, det kan vara metodmöte, handledning eller personalmöte. Sen träffar jag en ungdom för enskilt besök och arbetar coachande eller vägledande. Det kan handla om att jobba motiverande för att den unge ska börja med en sysselsättning, att finnas som stöd i kontakt med skola, sjukvård eller socialtjänst.
På eftermiddagen har vi kortkurs i stresshantering, Stressmart, ute på en gymnasieskola i Göteborg. Vi håller i ett 75 minuter pass och går igenom hur stress påverkar kroppen, men med ett fokus på hur vi ska göra för att må bra, mer än att vara rädda för stress eller psykisk ohälsa.
En dag i veckan jobbar jag långpass till kvällen, då har vi öppet på Mötesplats vardagsrummet. Hit kan unga mellan 16-25 komma och hänga och umgås som i ett ”vanligt” vardagsrum. Vi lagar mat tillsammans och har alltid någon aktivitet förberedd varje kväll. Det jag gör under kvällen är framförallt att finnas som en extra vuxen, att lyssna om någon behöver, bolla tankar och se till att de unga känner sig sedda och viktiga. Klockan 19.55 brukar vi avsluta med att sjunka karaoke för att sen stänga kl 20.
Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns många olika vägar att gå inom socialt arbete i stort, vilket känns som en bra möjlighet för att kunna jobba med olika området. Speciellt om en har ett långt yrkesliv förför sig så känns det bra att se att det finns ett brett fält att kunna arbeta inom.
Som ungdomskurator finns det alltid kunskapsområden som går att fylla på. Vi jobbar mycket med aktuell forskning för att alltid kunna förmedla ny kunskap, speciellt nu inom stressområdet.
Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Alla kuratorer jobbar inte med behandlade samtal, vilket kanske är vanligt att tänka. Det finns olika sätt att arbeta med människor, och det behövs en variation eftersom vi är så olika och därför gillar olika sätt att få stöd eller hjälp på.